Zonnebeek

Bouwgeschiedenis

Aanvankelijk woont het echtpaar in het huis waar Jan Bernard als vrijgezel al zijn intrek had genomen aan de Noorderhagen in Enschede. Op deze plaats staat nu het Muziekcentrum. In de zomer van 1900 trouwt Jan Bernard met Edwina.

Aan het begin van de twintigste eeuw koopt Jan Bernard grond in de buurtschap Rutbeek tussen Enschede en Haaksbergen en bouwt daarop een theehuisje. Op de plek van boerderij Roorman (waarvan de put uit 1747 nog aanwezig is) wordt door de Enschedese architect A.G. Beltman een huis ontworpen naar voorbeelden uit schetsboekjes van Edwina en het boek ‘Historical and Beautiful Country Homes near Nashville, Tennessee uit 1911 waar Edwina vandaan kwam. Het theehuis wordt verplaatst naar de moestuin. In- en exterieur blijven vrijwel ongewijzigd (op het afsluiten van de serre na) en herbergt een imposante 19e-eeuwse kunst.

Het ontwerp voor Zonnebeek dient weer als inspiratie voor andere huizen van de kinderen van Heek (met name Teesink en Huis te Maarn). 

Na het overlijden van Jan Bernard in 1923 blijft Edwina in de zomers op Zonnebeek wonen en maakt van het huis een cultureel trefpunt. In die geest zet de – naar haar genoemde – Stichting het gebruik van het huis voort. Tot voor kort konden genodigden voor een korte periode in het huis verblijven, als waren zij gasten van Edwina. Thans wordt het huis ter beschikking gesteld aan culturele instellingen voor o.a. concerten. Ook huwelijksvoltrekkingen zijn tegenwoordig mogelijk.

Informatie

Bouwheer/familierelatie

Jan Bernard van Heek (1863 – 1923) getrouwd met Edwina Burr Ewing, (1872 – 1945) afkomstig uit Tennessee (USA)

Ligging van het object

Zonnebeekweg 110, 7546 RH Enschede

Bouwjaar/bouwjaren

1906

Architect(en)

Arend Beltman

Bijgebouwen

Koetshuis, theehuis, schaapskooi

Andere gebouwen

Theehuis

Wijzigingen

Open serre wordt gesloten (1911)

Oppervlakte

100 ha

Tuin/landschapsarchitect

P. Wattez, Marguerite van Voërst van Lynden (2014)

Bewoners

Jan Bernard en Edwina (tot hun dood)

Huidig eigendom

Stichting Edwina van Heek

Huidige situatie

Locatie voor bijzondere activiteiten

Toegankelijkheid

Alleen bij gelegenheid

Publicaties, literatuur

Verleden met Toekomst, 50 jaar Stichting Edwina van Heek, 1996

Trouw aan Twente, Jubileumboek, 75 jaar Stichting E.v.H. 2021

Publicaties & literatuur