Haus Welp

Bouwgeschiedenis

Van het huis Welp rest weinig meer. Tot nu toe zijn slechts enkele foto’s bekend. Het huis stond naast de nog bestaande Villa van Delden waarvan de bewoners broer èn zuster waren.(Jan van Delden, getrouwd met Julia van Heek). Zie ook: Villa van Delden.
Beide huizen zijn waarschijnlijk gelijktijdig of kort na elkaar gebouwd en vertonen dusdanige overeenkomst dat de Enschedese architect Beltman ook Haus Welp zal hebben ontworpen.

In tegenstelling tot Villa van Delden is het huis Welp na het bombardement op Ahaus niet meer opgebouwd. Op het terrein, op de hoek van de Bahnhofstraße en de Fuistingstraße, staan nog enkele monumentale bomen.

De familie had ook bezittingen tussen Ahaus en Alstätte, eveneens met de naam Welp. In dit landschappelijk aangelegde bosgebied staat een grote boerderij uit het begin van de vorige eeuw en een naoorlogs geel gepleisterd landhuis (waarvan de eerste steen gelegd is door Edzard van Delden in 1950). Op het terrein is ook een privé paardenbegraafplaats. Het is nog steeds familiebezit.

Informatie

Bouwheer/familierelatie

Isaac van Delden (Westfälische Baumwolle Spinnerei)

gehuwd met Marie van Heek (1862 – 1923)

Ligging van het object

Bahnhofstraße Ahaus

Bouwjaar/bouwjaren

1890/92 (?) tegelijk met buurhuis Villa van Delden?

Architect(en)

Beltman, Enschede

Bijgebouwen

Onbekend

Andere gebouwen

Onbekend

Wijzigingen

11 maart 1945 gebombardeerd, daarna afgebroken

Oppervlakte

Onbekend

Tuin/landschaps-architect

Onbekend

Bewoners

Geen

Huidig eigendom

Gemeente Ahaus

Huidige situatie

Onbekend, enkele bomen zijn gespaard

Toegankelijkheid

Vrij

Publicaties, literatuur

Niet bekend

Publicaties & literatuur